Турски контролори го деболокираа тиранскиот аеродром

Денеска околу 13 часот е цеслоно деблокират аеродромот Ринаси кај Тирана , со превземање на контролата од страна на турски контролори. Оваа го изјави за албанските медиуми министерката за инфраструктура Белинда Балуку, која рече дека аеродромот денеска ке фунционира само за есенцијални летови, а од утре ке започнат да се одвиуваат и редеовните летови . ,, Во 15 часот на аеродромот пристигнуваат нови количини на вакцини против ковид 19,, рече министерката Балуку .

Поради штрајкот на албанските контролори ,кои бараат повисоки плати ,синока од Подгорица се обезбедени турски контролори на аеродромот ,така што денеска напладне тие веке се ангажирани на контролната кула на аеродромот . ,, 65 контролори од Албанија поради штрајкот се очекува да одговарааст пред законот за блокирање на аеродромот,, вели премиерот Еди Рама кој додаде штрајкот е потикнат од раководството на опозицијата бво престрет на парламантарните изборикои ке се одржат на 25 овој месец. Нема логика да се штрајкува со месечна плата од 29оо долари , рече Рама .

Аеродромот Ринаси од синока беше опколен од припадници на војската и полицијата со оклопни возила .

К. Мимидиноски

Можеби ќе ве интересира
Close
Back to top button
Close