Убедливо најлош пијалок за срце, а го зголемува ризикот за појава на дијабетес

Прекумерното консумирање на пијалоци засладени со шеќер го зголемува ризикот од кардиоваскуларни болести и дијабетес тип 2.

Една нова студија од Универзитетот Харвард објавена во „British Medical Journal“ покажа дека прекумерната консумација на пијалоци засладени со шеќер го зголемува ризикот од кардиоваскуларни болести и дијабетес тип 2.

Во меѓувреме, откриено е дека пијалоците како кафе, чај, млеко со малку маснотии и вода имаат позитивен ефект врз здравјето.

 

 

Истражувачите од Харвард сакале да испитаат како потрошувачката на различни пијалоци влијае на пациентите со дијабетес тип 2. Тие анализирале здравствени податоци од 9.252 жени и 3.519 мажи во просек од 18,5 години. На сите учесници им беше дијагностициран дијабетес тип 2 на почетокот или за време на студијата. Учесниците сами известуваа на секои две до четири години колку често консумираат сода, вештачки засладени пијалоци, овошни сокови, кафе, чај, кравјо млеко со малку маснотии, полномасно кравјо млеко и обична вода.

 

Резултатите покажале дека оние кои редовно пиеле газирани сокови имале поголем ризик од смрт од кардиоваскуларни болести, како и други болести кои не се поврзани со срцето. Сепак, овој ризик е намален кај оние кои редовно пиеле пијалоци како што се кафе, чај, кравјо млеко со малку маснотии и/или вода.

„Пијалаците се важна компонента на нашата исхрана, а квалитетот може многу да варира“, вели водечкиот автор на студијата, Ки Сун, вонреден професор на Катедрата за исхрана и епидемиологија. Тој додаде дека ако една доза газиран пијалок се замени со незасладено кафе, тоа може многу да го намали овој ризик од фатални кардиоваскуларни болести за дури 20 проценти.

Back to top button
Close