Љуби го или убиј го ближниот свој?

Ви пренесуваме дел од колумната на Катерина Блажевска за Призма:

Проблемот на секое длабоко поделено општество е што не произведува напори за отстапување од крајно спротивставените позиции што довеле до таа состојба. Соодветно на истрајноста во непопустливоста, на таа поларизирана отсечка, засега на повидок нема никакви обиди за приближување на опонентите околу една средишна точка/линија.

Приближувањето околу таа линија не е знак на немоќ, напротив – тоа е чин на политичка мудрост, се разбира, ако пред себе ги имаат интересите на граѓаните и на државата.

Нефлексибилноста меѓу нив дополнително ги храни двата екстрема, по што резултатот е судир на интерпретации, во кои или сѐ е бело или сѐ е црно. Нема нијанси, нема ништо помеѓу. Според едните „овде сонцето светло угревјат и небото ѕвезди посевјат“, според другите „мрак нѐ обвива и темна магла земја покрива“.

Перманентен блесок или тотален мрак? Ни едното, ни другото. Ова не значи дека „сите се исти“. Напротив, меѓу нив има значајни квалитативни разлики, кои граѓаните ќе ги оценат и ќе ги наградат или ќе ги казнат на избори.

Целата колумна на Призма на следниот линк.

Back to top button
Close