Ќучук: Ако во Бугарија има референдум за Македонија, тоа ќе ги запре добрососедските односи

Незамисливо е да се има тврдење за геополитички фактор ако претходно не сме биле во можност да го интегрираме населението во регионот, изјавил бугарскиот европратеник Илхан Ќучук, пренесуваат бугарските медиуми.

„Барањето на францускиот претседател Макрон да посредува во односите меѓу Бугарија и Северна Македонија е поангажиран став на земјата, која претседава со Советот на Европската унија“, изјавил европратеникот.

„Се разбира, претседателот Макрон, како еден од големите лидери, е, се осмелувам да кажам, еден од луѓето кои се етаблираа како водечка фигура во Европскиот совет и е посветен на политиката за проширување“, додал тој.

Според европратеникот, референдумот во Бугарија, што беше спомнат од бугарскиот претседател Румен Радев за Северна Македонија, не е вистинскиот пристап.

„Таков референдум би имал исход на запирање на добрососедските односи, создавање дополнителни бариери и заковување на една позиција. Мислам дека тоа не е вистинскиот начин. Ако сакаме да го предвидиме неговиот резултат, зошто социолошките истражувања – 80%, и начинот на кој е претставена темата во Бугарија, јасно е, дека нема потреба од одржување референдум“, рекол Ќучук

Back to top button
Close