Ќучук: Изборите беа фер, местото на опозицијата е во парламентот

Изборите на 15 јули иако се одвиваа во тешка состојба, состојба на пандемија, сепак беа фер. Граѓаните го искористија своето политичко право да одлучат кој ќе ја води земјата во сложените фази на Северна Македонија. Ова го вели во ексклузивно интервју за весникот КОХА известувачот за Македонија во Европскиот парламент, европратеникот Илхан Ќучук. Ставајќи посебен акцент на предупредувањата на албанската опозиција за бојкотот на институциите за кои се очекува да ги води СДСМ-БЕСА-ДУИ, тој вели дека местото на опозицијата е во парламентот.

„Верувам дека Република Северна Македонија оддржа фер и легитимни избори во исклучително тешка ситуација на глобална пандемија. Граѓаните на земјата го искористија своето политичко право да одлучат кој ќе ја води Северна Македонија низ основните фази на сложени преговори за пристапување во ЕУ “, изјави известувачот на ЕП Ќучук за KOHA, при тоа навраќајќи се на улогата на бугарската опозиција во времето кога официјална Софија стана дел од ЕУ.
“Од личното искуство во Бугарија, можам да ви кажам дека во текот на овој процес опозицијата може да игра многу конструктивна и позитивна улога, но не со бојкот на демократските институции. Местото на опозицијата е во парламентот”, рече Ќучук.

Јасно е дека, граѓаните сакаат да ја поврзат иднината на земјата со Европската унија, додава тој.

„Ние го признаваме овој факт и подготвени сме да продолжиме да ги поддржуваме парламентот и новоизбраната влада, вклучително и постојаните контакти со опозицијата. Функционални институции, чии активности внимателно ги следат извршената опозиција, се потребни за водење на земјата кон закрепнување од пандемијата и спроведување реформи, наместо да му наштетиме на нејзината иднина …“, вели европратеникот Ќучук.

Целото интервју со господинот Илхан Кјучук ќе биде објавено утре (среда) во весникот КОХА.

Back to top button
Close