Украина не забележува намалување на руските сили околу нејзините граници, тврди министерот за одбрана

Украина не е сведок на повлекување на руските сили од позиции блиску до украинската граница, изјави денеска министерот за одбрана Олексеј Резников.

– Ги набљудуваме руските трупи, кои денес бројат речиси 127.000 припадници на копнените сили, а заедно со воената морнарица и военовиоздухопловните сили изнесуваат околу 147.000, истакна Резников.

Според него, „не се забележува повлекување и не станува збор за намалување на бројот, бидејќи единиците може брзо да се вратат на претходните позиции или да се префрлат во друга област“.

Украинското Министерство за одбрана соопшти многу слични бројки минатата недела.

Back to top button
Close