Украинскиот град Лвив ќе биде европска младинска престолнина за 2025 година

Украинскиот град Лвив го доби статусот на младинска престолнина на Европа за 2025 година. Ова го соопшти градоначалникот на Лвив, Андриј Садови. Резултатите беа објавени на 23 ноември во албанскиот град Тирана, пренесува Суспилне Медиа.

„Всушност, ова е статус и заслуга на секој украински град, на секој Украинец и жена што ја бранат нашата иднина и ја негуваат победата“, напиша Садови.

Во финалето на натпреварот Лвив се натпреваруваше со градовите Измир (Турција), Фуенлабрада (Шпанија) и Тромсо (Норвешка). Затоа, во 2025 година, Лвив ќе биде домаќин на меѓународниот натпревар за младинска престолнина на Европа.

„И заедно со Лвив победија сите украински градови – од Лвив до Мариупол, од Херсон до Кијив. На крајот на краиштата, ова е заедничка апликација. Украина победи“, напиша заменик-градоначалникот на Лвив, Андриј Москаленко.

Лавов стана младински главен град на Европа во 2025 година Наградата ја добија претставници на Лавов на натпреварот. Фото: Фејсбук Андриј Москаленко

Градоначалникот на Тирана, Ерион Велиај, на свеченоста одржана во Театарот на опера и балет, ја врачи титулата Европска младинска престолнина за 2022 година на украинскиот град Лвив.

„Соседите ни се важни! Соседите ни се важни кога се во зградата, дали тие се оние кои нè опкружуваат на училиште, на работа, но тие се поважни доколку се земјите што не опкружуваат. Како што доживуваме војна во Европа, како оваа во Украина, брутална агресија, сите разбираме дека не треба да ги земаме соседите здраво за готово“, рече Велиај за време на својот говор.

Европската младинска престолнина е титула доделена од Европскиот младински форум, дизајнирана да ги зајакне младите, да го поттикне младинското учество и да го зајакне европскиот идентитет. Секоја година, нов европски град добива шанса да ги прикаже своите иновативни идеи, проекти и активности насочени кон подигнување на гласот на младите луѓе и воведување на нова младинска перспектива во сите аспекти на градскиот живот. Градот Лублин (Полска) ќе биде младински главен град на Европа за 2023 година.

Подготви: Д. Мишев

извор: Цивил

Back to top button
Close