Умре големиот хрватски интелектуалец Игор Мандиќ  

Во неделата во Загреб на 83-годишна возраст почина истакнатиот литературен критичар, писател и есеист Игор Мандиќ. Мандиќ почина во неделата околу 18.30 часот. Мандиќ со години имал проблеми со срцето, а во неделата попладне ненадејно му се слошило, поради што завршил во болницата „Свети Дух“.

Познатиот новинар, писател, антологичар, критичар, есеист и публицист Игор Мандиќ го одбележа хрватското новинарство во втората половина на дваесеттиот век. Во периодот на Југославија тој беше радо виден гостин во сите главни градови на поранешните републики. Неговото влијание беше многу подалеку од Загреб. Беше долгогодишен соработник на многу телевизиски и радио станици и објавуваше социо-културни фељтони, есеи, полемики и книжевна критика. Добитник е на наградата за животно дело на Хрватското здружение на новинари во 2005 година.

Роден е во Шибеник во 1939 година. Дипломирал на класичната гимназија во Сплит во 1958 година, а дипломирал во 1963 година на Катедрата за компаративна книжевност на Филозофскиот факултет во Загреб.

Од 1970 година досега има објавено над 30 книги, меѓу кои литературни и музички критики, фељтони, есеи, полемики и разни текстови, како и три книги со автобиографски размислувања и дневници. Во нив тој собра дел од стотици или илјадници написи во весници, коментари и критики кои ги објавувал во различни медиуми, почнувајќи од „Вјесник“, каде работеше од 1966 до 1993 година и каде во 2000 година накратко ја извршуваше функцијата главен уредник.

Во последните години Игор Мандиќ пишуваше критичка колумна во саботниот магазин на „Јутарњи лист

 

 

Back to top button
Close