Универзитет Оксфорд: Загадувањето на воздухот доведува до неповратно губење на видот

Загадувањето на воздухот го зголемува ризикот од неповратно губење на видот, покажаа резултати од долгорочно истражување објавено денеска.

Дегенерацијата на макулата поврзана со возраста (АМД) е основна причина за слепило кај луѓето над 50 години во побогатите нации, а околу 300 милиони луѓе се очекува да бидат погодени до 2040 година. Познатите фактори на ризик вклучуваат возраст, пушење и генетика.

Истражувачите сега го поврзаа АМД со загадувањето на воздухот, за кое веќе се знае дека крие голем број здравствени ризици, вклучувајќи срцеви и белодробни заболувања.

Според публикацијата во „Британското списание за офталмологија“, истражувачите анализирале податоци од над 115.000 учесници кои немале проблеми со очите на почетокот на периодот на студирање во 2006 година. Кај местата на живеење на учесниците се пресметувале просечните годишни нивоа на загадување на воздухот. Неколку години подоцна, тие биле тестирани за проблеми со видот. Кај вкупно 1.286 учесници била дијагностицирана АМД на крајот на периодот на студирање. Земајќи ги предвид другите фактори на влијание, вклучително и основното здравје и начинот на живот, изложеноста на ситни честички од прашина е поврзана со осум проценти поголем ризик од индивидуално заразување со АМД.

– Генерално, нашите откритија заклучуваат дека загадувањето на воздухот, особено со ситни честички прашина или честички поврзани со емисиите, може да влијае на ризик од АМД, велат авторите на студијата, офталмолози од Универзитетот во Оксфорд. – Нашите откритија придонесуваат за сè поголем доказ за штетните ефекти на загадувањето на воздухот, дури и во услови на релативно мала изложеност.

Светската здравствена организација проценува дека загадувањето на воздухот е причина за најмалку седум милиони смртни случаи секоја година. Минатата недела, посебна студија процени дека намалувањето на загадувањето на воздухот до препорачаните нивоа на СЗО може да спречи повеќе од 50.000 смртни случаи годишно низ цела Европа.

Back to top button
Close