Вешти лица за пожарот во тетовската болница: Продолжениот кабел имал механичко оштетување

Со сведочење на две медицински сестри, родителите на починато лице кое било хоспитализирано, двајца роднини на луѓе кои биле на болничко лекување, како и тројца вештаци денеска во Основниот суд во Тетово продолжи судењето за пожарот во тетовската модуларната болница што се случи на 8 септември 2021 година кога 14 луѓе ги изгубија животите.

LlСо оваа денешна расправа завршија сведочењата предложени од Обвинителството со исклучок на едно вешто лице, кое треба да биде покането за наредното рочиште.

Пред судот се обрати електроинженер вработен во Одделот за криминалистичко-технички испитување и вештачење при Министерството за внатрешни работи, кој како главен инспектор во отсекот за пожари, експлозии и експлозивни направи учествувал во увидот заедно со претставници на СВР Тетово и Обвинителството на 9 септември 2021 година.

Тој објасни како настанал пожарот за што било направено и лабораториско испитување. Утврдено било дека продолжениот кабел што се се запалил претходно имал механичко оштетување.

-Констатираните траги на приклучниот кабел од дефибрилаторот се одликуваат со променета боја на бакарните спроводници, сивкаста боја, која настанува при високи температури, како последица од претходно механичко оштетување на кабелот настанала електрична куса врска која предизвикува прегревање во бакарните спроводници и доведување до палење на изолацијата. Струјата на куса врска е неколкукратно повисока од номиналната и како најосетливо место е приклучната кутија од продолжителниот кабел, посочи Рубин Бошковски.

Сведочеше и професорката Анита Грозданова од Технолошко-металуршкиот факултет која ги испитувала материјалите од кои е составена модуларната болница.

-За сите материјали и за пур-пената, и за ПВЦ, и за полистиренот, за сите беа направени термички испитувања на времето и температурниот опсег на нивно разградувања. Испитувањата беа направени според стандардот во инертна средина и ради симулирање на условите во модуларната болница во воздушна средина. Бидејќи во воздушна средина е присутен кислородот, а во инертна не е присутен кислородот. Испитувањата покажаа дека за сите материјали кои што се предмет на моето вештачење, термичната стабилност и разградбата започнува за 10 до 15 степени порано во воздушна средина, посочи Грозданова.

Back to top button
Close