ВИДЕО: Андоновиќ: Наркокартелите убија 97 политичари за време на најкрвавите избори во историјата на Мексико

Непознати сторители фрлиле човечки глави на две избирачки места во Тихуана, а било пукано и врз партиските канцеларии на претседателот на Мексико Обрадор. Регистрирани украдени гласачките ливчиња на повеќе избирачки места низ Мексико. Во ваков дух поминаа вчерашното гласање на на парламентарните и локалните избори, што е тест во средината на мандатот на претседателот Андрес Мануел Лопез Обрадор.

И оваа изборна кампања беше една од најкрвавите во поновата мексиканска историја. Според последните статитистики за време на двонеделната изборна кампања биле убиени 97 политичари, а 935 биле нападнати.
За време на вчерашното гласање човечки глави биле фрлени на масите каде членовите на избирачките одбори седеле на две избирачки места во Тихуана, но сторителите веднаш избегаа од избирачките места.
Сторителите не се фатени, но недалеку од избирачките места во Тихуана, пронајдени се уште неколку пластични кеси со делови од човечки тела и отсечени глави.
Аналитичарите тврдат дека повеќето од насилните активности во предизборниот период биле насочени кон општинските службеници затоа што криминалните кланови сакале да вршат притисок и да влијаат на резултатите од изборниот процес, надевајќи се на помала контрола и сузбивање на трговијата со дрога.

Мексиканците излегоа на гласање во неделата на парламентарните и локалните избори, што е тест во средината на мандатот на претседателот Андрес Мануел Лопез Обрадор. И оваа изборна кампања беше една од најкрвавите во поновата мексиканска историја. во која биле убиени 97 политичари, а 935 биле нападнати. Околу 75% од нападите беа насочени против опозицијата.
Мексиканските медиуми наведуваат и дека во последно време имало скоро сто убиства на ден во таа земја, а минатата година биле убиени 34.600 луѓе.

Back to top button
Close