ВИДЕО | Димовски: Бараме минималната плата да изнесува 60% од просечната плата  

Минимална плата значи основна плата и на тој начин ние ги штитиме нашите работници да не можат да земат помала плата, бидејќи знаеме во изминатиов период имаше работодавачи кои не сакаа да ја платат да основна плата, изјави за Утрински брифинг, Дарко Димовски претседател на ССМ.

Но бидејќи знаме дека цените се зголемуваат, неопходно е таа минимална плата да се усогласи. Минималната плата е основна плата со коефициент 1, но на тој коефициент треба да се додадат тежината на работното место и степенот на образование. И оттаму викаме согласно работното место некои работници треба да земаат поголема плата, додава Димовски

Колективниот договор ни нуди повеќе видови на плата. Ние доставивме барње до Владата каде што бараме минималната плата да изнеусва 60% од просечната плата. Просечната плата расте, тоа добро, но минималната плата се усогласува секој март. Треба да ги следиме светските трендови во сѐ, па така и во платите, додава Димовски.

Back to top button
Close