Видео: Пеколот дојде на Земјата, Русија фрли фосфорни бомби врз Азовстал, тврди Украина

Русија фрли фосфорни бомби врз фабриката за челик Азовстал во Мариупол по победата на Украина на Евровизија, соопштија украински извори.

„Пеколот дојде на Земјата. До Азовстал“, напиша пратеникот на градското собрание на Мариупол, Петро Андриушченко во Телеграма, каде што објави видео од нападот на кое се гледа артилериски оган, но снимката не може да се потврди независно.

Фосфорните бомби се запаливи бомби кои се палат кога се во контакт со кислород и предизвикуваат огромна штета. Нивната употреба во населени места е забранета со меѓународното право. Андриушченко објави и фотографии на кои се гледаат натписи на бомбите, на кои се гледа дека бомбите се фрлени како одговор на победата на Украина на Евровизија во италијанскиот град Торино.

Изворот на фотографиите не е познат, но рускиот текст на оружјето гласи: „Калуша, како што се бара! До Азовстал“, а англискиот дел: „Помогни му на Мариупол – Помогни му на Азовстал сега“ со датум 14 мај. Ова беа зборовите на пејачот на оркестарот Калуш, кој апелираше до светската јавност на сцената во Торино откако победија на натпреварот.

Фосфорните бомби се запаливи бомби кои се палат кога се во контакт со кислород и предизвикуваат огромна штета. Нивната употреба во населени места е забранета со меѓународното право. Андриушченко објави и фотографии на кои се гледаат натписи на бомбите, на кои се гледа дека бомбите се фрлени како одговор на победата на Украина на Евровизија во италијанскиот град Торино.

Русија беше исфрлена од Евровизија поради војната. Околу илјада луѓе се во опколената фабрика за челик Азовстал, според украински извори.

Back to top button
Close