ВИДЕО ПРЕМИЕРА | „Политиканти“ на „Слободен печат“, смртта на Навални како повод: Може ли слободата секаде и секогаш да се толкува само на еден начин?

Во најновото издание на Политиканти.мк Сашо Орданоски и Борјан Јовановски разговараа – и се судрија – околу општествениот договор и слободата а повод за разговорот беше трагичната смрт на рускиот опозиционер, кој се претвори во дисидент, Алексеј Навални.

На што се должи поривот да се владее со „цврста рака“ во Русија, но и во многу други земји на светот? Зошто тоа народот го толерира, па дури и го посакува? Како да се разбере „руската душа“ вон западната перспектива? Дали е полесно да се препушти ослободен од слободата да бидеш одговорен за себе и својата иднина? Беа дел од дилемите на кои домаќините ги сопроставија своите тези и мислења во денешното издание на Политиканти.

Навални, човек чија што смрт го потресе секој пристоен човек е беше првата тема на која Орданоски анализираше како овој руски опозиционер живееше и работеше во време на Путин.

 

Back to top button
Close