Високиот совет за јавно здравје на Франција се залага за носење маска во сите затворени места

Францускиот висок совет за јавно здравје се залага за „систематско“ носење маска, „по можност од ткаенина за повеќекратна употреба“, во „сите затворени јавни и приватни колективни места“ за борба против Ковид-19.

Заклучоците на Францускиот висок совет за јавно здравје објавени овој викенд произлегуваат од проучувањето на публикациите кои ги „опишуваат заразувањата што се случиле на затворени јавни места (ресторан, автобуси, бродови за крстарење, хорски проби, итн.) И одредени професионални кругови (кланици, итн.) .) ”.

Професорот Бруно Мергабан, раководител на медицинската служба за реанимација во болницата „Лабоазизер“ (Париз), исто така препорача носење на маската „на затворени простори“ и „на семејни средби и прослави“.

Францускиот висок совет за јавно здравје потсетува дека „другите бариери на физичко растојание, хигиена на рацете, чистење и дезинфекција на површините и вентилацијата на просториите“ мора да бидат „поврзани“ со оваа препорака да се носи маска.

Францускиот Висок совет за јавно здравје исто така препорачува да се носи маска „во случај на собир со голема густина на луѓе на отворено за да се ограничи емисијата на респираторни честички“.

Оваа недела, медицинските и владините сфери продолжија да алармираат за да спречи доаѓање на втор бран на епидемијата.

Со 2.846 нови случаи на коронавирус за 24 часа „ситуацијата се влошува“ во Франција, предупреди во петокот генералниот директор за здравство Жером Саломон.

Можеби ќе ве интересира
Close
Back to top button
Close