Вистинско време за посета на Солун – Стартува зимската распродажба во Грција до 70% попуст

Започнува зимската распродажба во соседна Грција. Попустите обично почнуваат во вториот понеделник од јануари и завршуваат на крајот на февруари.

Годинава тие почнуваат на 8 јануари и ќе продолжат до 29 февруари. На трговците ќе им биде дозволено да работат и во две недели во јануари – на 14 и 21, но со намалено работно време: од 11 до 18 часот. Ова е само трговијата на мало, која не вклучува синџири за намирници, кои ќе останат затворени во недела како што налага законот.Попустите вообичаено се до 70% и се за секаков вид на стока – облека, аксесоари, домашна стока, детски производи и апарати.

Трговските здруженија повторно потсетуваат дека секое намалување мора да ја означува претходната цена на производот, но тоа да биде најниската цена за истиот производ во период од 30 дена.

Доколку се нуди намалена цена на повеќе од 60 отсто од стоките достапни во трговскиот процент, задолжително е да се прикаже процентот на попуст на видно место.

Доколку попустите, понудите или било каква најава за намалување на цената се погрешни, трговецот е подложен на глоба до 2 отсто од годишниот промет и не помала од 20.000 евра.Издавањето на потврда е задолжително, а забрането е плаќање во готово на износ поголем од 500 евра. Големите суми мора да поминат преку картичка или друг вид електронско плаќање. Казната за трговецот е двојно поголема од вредноста на стоката.

Back to top button
Close