Вкупно 1.903 повици на 112 во изминатото деноноќие

 

 Центарот за управување со кризи информира дека во изминатото деноноќие имало вкупно 1.903 повици на единствениот број за итни случаи 112, од коишто „реални“ повици биле 33,16 отсто, а 66,84 проценти биле за други потреби на граѓаните, што не биле итни.

Кон полиција биле упатени 55,10 отсто, кон Итната медицинска помош 39,59 проценти, кон пожарникарите 2,45 отсто од реалните повици.

– Инаку, 1.279 повици за итни случаи на 112, што се вкупен збир од тие што биле за комбинирано решавање од „реални“ повици 2,86 отсто со другите 68,72 проценти што се именувани како „неитни повици“, биле предмет на примање, на обработка во ЦУК, а на директно координирање за нивно решавање. Тоа се остварува преку дежурните оперативци во секторот Е-112 во содејство со секторот за операции и координација. За дел од повиците, секако, се постапува според стандардните оперативни процедури во координација паралелно и истовремено со повеќе ангажирани институциите во системот за управување со кризи, согласно природата на пријавените „реални“ итни случаи, додаваат од ЦУК.

Back to top button
Close