ВМРО-ДПМНЕ смета дека СДСМ му љубоморат на Мицковски дека на конгресот на ЕПП бил третиран како државник

Зошто Мицкоски не ги бранел државните интереси во ЕПП и дозволи Резолуција со ставовите на Бугарија, праша СДСМ.

„Европската народна партија (ЕПП) на Конгресот усвои резолуција со која го поддржува отворањето на преговорите со ЕУ но истовремено ги поддржува ставовите на Бугарија. Таков е делот од усвоената резолуција во којшто се наведува дека Северна Македонија не ги почнала преговорите со ЕУ затоа што „не беа постигнати опипливи резултати во однос на спроведувањето на билатералните договори со Бугарија.“ Оваа формулација е директна поткрепа на ставовите на Бугарија. Што правел Христијан Мицкоски додека се зборувало за овој дел од Резолуцијата?, прашаа од СДСМ.

Back to top button
Close