Во администрацијата повторно се исплатени плати од 14.500 денари?!

Денес и утре, целата администрација и правосудството, сите фондови и агенции, нема да работат од 10 до 13 часот.

Според Законот за минимална плата, најмал износ што работодавачот може да му го исплати на работникот за полно работно време, почнувајќи од мартовската плата, е 18.000 денари. Некои од вработените во администрацијата, каде што веќе се исплаќа минималната плата, повторно добиле плата од 14.500 денари, каква што добиваа и претходно, кога исто така се кршеше Законот за минималната плата, според кој таа заклучно со февруари изнесуваше 15.194 денари. Како што тврди претседателот на Синдикатот на работниците од управата, правосудни органи и здруженија на граѓани (УПОЗ), Трпе Деановски, реиси и да нема вработен во администрацијата на кој му е зголемен износот на плата за да го прима актуелниот законски износ за минимална плата. Тој вели дека денес и утре ќе протестираат за да го покажат своето незадоволство.

– На 7-ми и 8 април, целата администрација и правосудството, сите фондови и агенции, од 10 до 13 часот нема да работат. Не само што вработените не добија скалесто зголемување на платите, туку еден голем дел од вработените што имаа плата под 18.000 денари, пак добија такви плати.

(…)

Повеќе

 

Back to top button
Close