Во Белград поставена скулптура во чест на Мерлинка, првата југословенска транс-личност

По повод дваесет години од убиството на Вјеран Миладиновиќ – Мерлинка, првата јавна транс личност во поранешна Југославија, во Белград е поставена скулптура од розеви потпетици, насловена „Број 43“.

Мерлинка е родена во Загреб во 1958, живеела во Белград, а била позната на јавноста како писателка и актерка.

Пред десет години, на годишнината од нејзиното убиство, во центарот на Белград беше поставена и плоча во нејзина чест, насловена „Ул. Мерлинка“.

Мерлинка е убиена 2002 година на периферијата на Белград. Јавноста ја памети преку нејзината книга „Синот на Тереза“ и по улогата во филмот „Marble ass“ на Желимир Жилник од 1995 година.

Во нејзина чест, меѓународниот фестивал за квир филмови, кој се одржува секоја година во Белград е именуван „Мерлинка“.

Фестивалот „Мерлинка“ првото свое издание го одржа во 2009 година, во организација на Геј-Лезбејскиот инфо центар и Дом на млади – Белград, со помош на повеќе културни центри и невладини организации.

извор

Back to top button
Close