„Во борбите можеби е оштетен и објектот за складирање нуклеарен отпад“ Русите влегоа во Чернобил

Советникот на украинскиот министер за внатрешни работи, Антон Герашченко, попладнево изјави дека руските сили влегле во областа Чернобил.

– Во борбите можеби е оштетен и објектот за складирање нуклеарен отпад – изјави советникот, а јави дописникот на американската телевизија Ен-Би-Си, Ричард Енгел.

– Тие – додаде Герашченко – влегоа во зоната на Чернобил од територијата на Белорусија.

Советникот додава дека украинската Национална гарда продолжува да ги штити небезбедните радиоактивни извори.

– Доколку артилеријата погодила складишта за нуклеарен отпад, радиоактивната прашина ќе ја покрие цела ЕУ – рече тој.

Еден нуклеарен реактор во централата во Чернобил во 1986 година експлодира и притоа со радиоактивен прав зафати поголем дел од Европа.

Back to top button
Close