Во Бугарија на функција стапува преодната влада, која ќе ги организира предвремените парламентарни избори на 2 октомври

На должност денеска стапува преодната влада назначена од претседателот на Бугарија Румен Радев, која го презема управувањето со земјата по распуштањето на 47. Народно собрание поради неможност за формирање нова влада, јавува дописникот на МИА од Софија.

Радев во зградата на претседателската администрација ќе го претстави премиерот Галаб Донев, како и новите министри. Техничката влада на претседателот Румен Радев ќе ја предводи неговиот советник за социјална политика Галаб Донев. Ова е четврта преодна влада што Румен Радев ја именува од 2017 година и осма од воведувањето на повеќепартиската демократија во Бугарија во 1990 година.

Првата официјална влада на Бугарија беше создадена во октомври 1994 година, која беше назначена од претседателот Желио Желев, а предводена од Ренета Инџова, која владееше до јануари 1995 година. Ова е првата и единствена бугарска влада со жена премиер. Втората техничка влада е со премиерот Стефан Софијански, кој на оваа функција доаѓа од функцијата градоначалник на Софија. Оваа официјална влада во зимата 1997 година потпиша меморандум за воведување на валутен борд, кој постои и денес, и усвои национална програма за подготовка и пристапување на Бугарија во НАТО. Во 2021 година, шестата и седмата преодна влада на Бугарија се една по друга, а двете се предводени од Стефан Јанев, кој владее со земјата од мај до декември и е привремен премиер со најдолг стаж во земјата.

Според советникот за национална безбедност и одбрана на бугарскиот претседател, Илија Милушев, новата преодна влада мора да се справи со ризиците со кои се соочува државата во моментов. Според него, главните ризици се поврзани со падот на економијата како резултат на голем број фактори, од кои еден е војната во Украина, која ги погодува сите европски земји.

Другиот објективен фактор е да продолжи движењето на Бугарија во насока на потврда во евроатлантските структури, бидејќи по различни канали се испраќаат различни сигнали во Европа и во НАТО, додаде Милушев. Тој смета дека официјалната влада на Бугарија треба да заземе поодлучна позиција по прашањето за војната во Украина.

Back to top button
Close