Во Црна Гора се уште нема мерки за враќање на децата во училишта

– Се уште нема мерки за враќање на децата во училиште во Црна Гора, а од Институтот за јавно здравје велат дека не постои универзално применлива стратегија за отворање училишта и градинки, но мора да се земат предвид голем број елементи, од кои голем дел се локални и индивидуални, објави подгоричка Побједа.

Експертите за ИЈЗ веруваат дека, почитувајќи ја важноста на училиштата и установите за предучилишни установи за раст, развој и здравје на децата, нивното отворање мора да се разгледа навреме, бидејќи се друго би било несериозно и неодговорно.

„Прашањата за тоа кога и како ќе се отворат образовните институции секако е еден од најпредизвикувачките елементи на дејствување во тековната пандемија. Исто така, не постои едноставно решение, одговор или модел што би бил идеален за сите земји и за сите, со други зборови, не постои универзално применлива стратегија“, велат од Институтот за весникот.

Препораките на епидемиолозите во секој случај ќе ги земат предвид сите споменати елементи, а на прво место возраста на децата, важноста на училиштето за нив, можноста за алтернативни пристапи кон наставата, како и можноста за придржување кон мерките и препораките.

Иако градинките започнуваат да работат за две недели, Институтот смета дека е рано да се зборува за конкретни препораки. зш/

Back to top button
Close