Во февруари намален бројот на работници во индустријата

– Бројот на работници во индустријата во февруари годинава во однос на истиот месец лани е намален за 3,9 проценти, објави денеска Државниот завод за статистика.

Во секторот Рударство и вадење на камен во февруари годинава во однос на февруари лани  бројот на работници бележи опаѓање од 6,7 проценти, во секторот Преработувачка индустрија опаѓање од 3,7 проценти, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација опаѓање од 2,9  проценти.

Според главните индустриски групи, бројот на работници во индустријата во февруари 2021 година, во однос на февруари 2020 година, бележи опаѓање кај Енергија за 3,8 проценти, Интермедијарни производи, освен енергија за 4,8 проценти, Капитални производи за 2,3 проценти, Tрајни производи за широка потрошувачка за 1,1 процент и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 4,3 проценти.

Бројот на работниците во индустријата во периодот јануари – февруари 2021 година, во однос на периодот јануари – февруари 2020 година, е намален за 3,8 проценти.

Back to top button
Close