Во грчкиот Парламент договорите со Италија и Египет за Ексклузивните економски зони

На почетокот на август, шефот на грчката дипломатија Никос Дендиас итно замина за Каиро, за со неговиот египетски колега Самех Шукри да го потпишат договорот за одредување на Ексклузивната економска зона со Египет, по преговорите меѓу двете земји што траеа 15 години.

Договорот на Грција со Италија беше потпишан два месеци претходно, на 9 јуни во Атина, а Дендиас и министерот за надворешни работи на Италија Луиџи ди Мајо, тогаш рекоа дека е историски ден и историски момент за двете земји.

Back to top button
Close