Во Хрватска рапидно зголемен бројот на случаи на сексуално вознемирување

– Во последните неколку дена, во Хрватска излегоа на виделина над 30 случаи на сексуално вознемирување, што повеќе од она што беше претходно пријавено за цела година.

Сето тоа се случи откако неодамна започна да се расплетува мрежата преку исповед на жртвите на сексуално злоставување, силување и вознемирување во регионалното движење „Ме Тоо“.

Откако српската актерка Милена Радуловиќ јавно објави дека е жртва на силување на нејзиниот професор по глума Мирослав Мика Алексиќ, анонимните признанија на жртвите на сексуално насилство, како дел од иницијативите за иницијативи „Не барав“ и „Не си сама“ се проширија преку социјалните мрежи, пренесува Танјуг.

Со искуства на сексуално вознемирување, па дури и силување, многу жени се појавија во јавност и со име и презиме. Фејсбук страницата „Не барав“ е основана од четири поранешни студентки на Академијата за драмски уметности во Сараево, Ана Тиквиќ, Надин Мичиќ, Асја Крсмановиќ и Матеа Маврак.

Актерката Мичиќ во изјава за Хина рече дека одлуката да се воспостави платформа на која анонимно ќе можат да се споделат овие трауматски искуства е донесена како прв порив кон исповеста на нејзината колешка Радуловиќ. Тие истакнуваат дека тогаш, пред една недела, наивно помислиле дека ги нема во голем број, но нивната страница во меѓувреме собра 40.000 луѓе, кои, како што вели, се таму со иста цел, да прочитаат нешто што ги потсетува на нивната приказна или да ги објави своите.

– Она што е прикажано и што и е јасно на јавноста е дека бројките се шокантни, вели Мичиќ, додавајќи дека страницата примила над 1.200 пораки за само еден ден. Мичиќ вели дека овие сведоштва, кои доаѓаат од луѓе од Србија, Босна и Херцеговина и Хрватска, мора да го вклучат црвениот аларм кај сите.

– Неверојатно е со што треба да се справат луѓето кои доживеале сексуално злоставување, силување, вознемирување и колку жени помислиле дека некои работи поминуваат сами од себе, рече Мичиќ, која верува дека очигледно е грешка во системот што треба да се менува.

Back to top button
Close