Во Италија повеќе од два милиони семејства се на работ на сиромаштија

Во Италија, 2,1 милиони семејства живеат на работ на сиромаштија, како резултат на повеќемесечните рестриктивни мерки воведени поради пандемијата на коронавирусот, покажа студијата на Сенсис.

За време на блокадата во Италија, која траеше речиси три месеци, приходите на 15 проценти од Италијанците беа намалени за 50 отсто, на 18 проценти од работниците платите им биле намалени меѓу 25 и 50 проценти, а 33 отсто од нив имаат плата помала за една четвртина.

Уште потешка е состојбата меѓу лицата на возраст од 18 до 34 години, бидејќи повеќе од 20 проценти од нив се соочиле со намалување на приходот од над 50 отсто.

Луѓето кои пред пандемијата имале минимални приходи, како што се нелегални и нископлатени работници, беа многу тешко погодени од рестриктивните мерки во Италија.

Сенсис наведува дека повеќе од еден милион семејства зависат исклучиво од нередовна или сезонска работа, што е околу 4,1 процент од вкупниот број на семејства во Италија, од кои третина, или 350.000, се странски државјани.

Back to top button
Close