Во Калифорнија го оспоруваат решението за странските студентски визи

– Властите во американската држава Калифорнија  имаат намера да ја оспорат одлуката на американската служба за имиграција, според која странските студенти кои студираат во САД, ќе мора да ја напуштат државата ако сите предавања се достапни преку интернет наесен. Според нив, политиките на претседателската администрација на САД би можеле да принудат стотици илјади студенти да ја напуштат државата.

Тоа беше објавено на веб-страницата на јавниот обвинител на Калифорнија.

Како што се посочува во извештајот „Калифорнија ја тужи администрацијата за незаконските политики на (американскиот претседател) Трамп кои би можеле да доведат до натамошно ширење на Ковид-19 и да натераат стотици илјади странски студенти да ги напуштат САД“.

Водечките американски образовни институции – Универзитетот Харвард и Институтот за технологија во Масачусетс – веќе побараа од округот Бостон, Масачусетс, судот привремено да ја блокира одлуката, а универзитетот Принстон ќе испрати свое стручно мислење за случајот.

Според Американскиот институт за меѓународно образование, минатата година студирале 162.000 странски студенти на универзитети и колеџи во Калифорнија, а повеќе од милион странски студенти студирале во САД.

Повеќето студенти доаѓаат од Кина (369.548), Индија (202.014), Република Кореја (52.250), Саудиска Арабија (37.080), Канада (26.122) и Виетнам (24.392).

Back to top button
Close