Во нова уредба на Путин се наведени американските средства што може да се предмет на запленување

Русија ќе евидентира американски средства, вклучително и хартии од вредност, што би можеле да се искористат за компензација на руските загуби поради замрзнувањето на руските средства во САД, се вели во уредбата потпишан денеска од претседателот Владимир Путин.

Преговарачите на Г7 со недели дебатираа како најдобро да се искористат руските средства вредни околу 300 милијарди долари, во различни големи светски валути и државни обврзници, замрзнати непосредно откако Москва ја нападна Украина во февруари 2022 година.

Уредбата издадена денеска ги наведува хартиите од вредност, недвижен имот, имоти и имотни права на имот во сопственост на САД што се предмет на заплена.
Средствата на голем број странски инвеститори во Русија, вклучително и поединци и големи американски инвестициски фондови, се чуваат на специјални сметки „Тип Ц“ што ги воведе Русија набргу откако испрати војници во Украина, а потоа беше погодена од серија западни санкции во февруари. 2022. Пари од тие сметки не можат да се префрлат од Русија без дозвола на руските власти.

Back to top button
Close