Во првиот квартал годинава стапката на невработеност 16,2 отсто

Стапката на невработеност во првиот квартал од оваа година изнесува 16,2 отсто, објави Државниот завод за статистика.

Според објавените податоци во првото тримесечје од годинава, активното население во земјава изнесува 967.733 лица, од кои вработени се 811.106, а 156.627 лица се невработени.

Според Државниот завод за статистика, од вработените 469 444 се мажи, додека 319 969 се жени. Од невработените, пак, 106 757 се мажи, а 64 572 се жени.

Од неактивното население, вкупно 722 589 лица, 266 346 се мажи, додека двојно повеќе или 456 243 се жени.

Стапката на активност во овој период е 57,4, стапката на вработеност 48,1.

Back to top button
Close