Во САД урнат споменикот на Кристофер Колумбо (видео)

Споменикот на Кристофер Колумбо во Ричмонд, во американската сојузна држава Вирџинија, беше урнат од демонстрантите, запален и фрлен во езеро.

По уривањето на споменикот, на негово место е поставена табла со натпис „Колумбо претставува геноцид“.

На местото на настанот не беше забележано полициско присуство, но областа беше надлетувана од полициски хеликоптер по уништувањето на споменикот.

– Мора да започнеме од почеток, треба да почнеме со луѓето кои  првпат стапнале на оваа земја, изјави еден од демонстрантите.

Back to top button
Close