Во седум земји-членки на ЕУ воведен дигитален ковид пасош

Седум земји-членки на Европска Унија од денеска воведуваат систем на сертификат за Ковид-19 за патувања, а во цела ЕУ во сила ќе стапат од 1 јули.

Како што соопшти Европска комисија од денеска ковид пасош воведуваат Грција, Бугарија, Германија, Данска, Полска, Хрватска и Чешка, со што ќе биде олеснето патувањето.

Сертификатите ќе бидат достапни за луѓето кои примиле две дози вакцина, имаат  негативен тест или прележале Ковид-19.

Условите ќе варираат бидејќи одлуките се нодат на национално, а не на ниво на ЕУ.

Back to top button
Close