Во Србија од денеска само со приложен ПСР тест не постар од 48 часа

Граѓаните на Република Северна Македонија од денеска во Србија ќе можат да влегуваат само со приложен ПСР тест. Тестот не треба да е постар од 48 часа, соопшти МВР.

– На предлог на Институтот за здравје, српската Влада донесе одлука со која за граѓаните на четири соседни земји меѓу кои :Република Северна Македонија, Хрватска, Романија и Бугарија ќе им биде потребен ПСР тест за влез во Република Србија. Одлуката за државјаните на овие четири земји меѓу кои и Република Северна Македонија ќе започне да важи од денеска, а тестот не треба да биде постар од 48 часа. За деца до 12 годишна возраст не е потребен ПСР тест, се наведува во соопштението на МВР.

Со оваа одлука нема да бидат опфатени професионалните возачи, но истите за 12 часа мора да транзитираат низ територијата на Република Србија од еден премин до друг.

Back to top button
Close