Воената операција може да заврши за пет дена, сметаат руски експерти

Руските вооружени сили можат да ја завршат операцијата за поддршка на Народните републики Луганск и Донецк за пет дена, сметаат руски експерти.

„Потребно е многу време за големи акции надвор од големите градови. Судејќи според она што се случува сега, истокот, центарот, југот може да се ослободат. Најверојатно ќе се изгради коридор за Придњестровје“, вели Дмитриј Абзалов, претседател на Центарот за стратешки комуникации.

Тој објаснува дека тогаш би можеле да почнат преговорите за признавање на републиките и изменетите граници, иако додава дека тоа е малку веројатно.

„Рано е да се погоди за што се работи, ситуацијата се менува пред нашите очи“, предупредува тој.

Василиј Кашин, директор на Центарот за сеопфатни европски и меѓународни студии на Националниот истражувачки универзитет на Вишата школа за економија, вели дека напредокот е забележлив во Донбас и во регионот Харков.

„Потребен е маневар надвор од Донбас за да се опкружат силите што ги има Украина на исток и да се елиминираат. Најподготвените украински сили дејствуваат во Донбас и се добро утврдени таму. Во моментов немаме објективни податоци за проценка на размерите на она што се случува. Може да се претпостави дека брзото напредување ќе биде надвор од Донбас, каде што густината и квалитетот на трупите се помали“, објасни тој.

Според резултатите од првиот ден од специјалната воена операција, сите задачи доделени на руските групи се завршени, соопшти претходно Министерството за одбрана на Русија.

Back to top button
Close