Вработеноста во САД во мај порасна за 2,5 милиони, САД се на пат кон закрепнување

– Вработеноста во САД во мај се зголеми за 2,5 милиони, а стапката на невработеност падна на 13,3 проценти, покажаа податоци кои денеска ги објави Министерството за труд, што е далеку подобро од она што го очекуваа економистите и кои укажуваат дека економскиот пресврт би можел да биде близу.

Економистите, кои ги анкетирал Дау Џонс, очекуваа дека 8,33 милиони работници ќе добијат пониски плати и оти стапката на невработеност ќе се искачи на 19,5 проценти од 14,7 во април, објави Си-Ен-Би-Си.

Доколку беа исполнети очекувањата на Вол Стрит, тоа ќе беше најлошата бројка од Големата депресија.

Сепак, се покажа дека податоците од мај покажуваат дека САД се на пат кон закрепнување.

– Се чини дека штетата од блокадата на целата земја не беше толку сериозна или трајна како што се плашевме пред еден месец, изјави Скот Клемонс, главен стратег за инвестиции во компанијата Браун брадерс Харимен.

Back to top button
Close