За 15 минути обвинителот ги одби сите барања на обвинетите и одбраната за рочиштето „ТНТ“

Во петнаесет минути од стартот на рочиштето за ТНТ, судот ги одби сите барања на обвинетите и одбраната за произнесување. Единствен кој доби збор е обвинителот Бурим Рустеми, кој побара да се одбијат сите докази, освен еден, кои се предложени од нив. Судијата Огнен Ставрев праша кој е ставот на одбраната и обвинетите, но никој не доби збор, туку пауза. Адвокатите реагираа и посочија дека имаат право да се произнесат зошто се предлагаат доказите, но судијата Огнен Ставрев не дозволи.

Обвинетите Миле Јанакиески и Тони Трајковски кажаа дека ќе останат без ниту еден изведен материјален доказ, а со тоа и без одбрана, но судот остана на истиот став.

Рустеми даде согласност само еден доказ да се изведе, а за сведоците постави услов: „Нагласувам дека доколку одбраната се согласи исказите на сведоците кои се сослушани во таа постапка да се читаат, ќе дадам согласност истите да се прочитаат, а доколку не дава, јас не се согласувам истите да бидат повикани, бидејќи, како што реков, за тие околности веќе има доволен број докази, а нивното повикување е одолговлекување на постапката“. Ова за обвинетите е со цел постапката да заврши побрзо, а тие да бидат осудени.

Макфакс

Back to top button
Close