За кого гласаа гласачите на Меланшон, Жадот, Пекрес, Земур…на вториот круг на претседателските избори во Франција

 

 Емануел Макрон беше реизбран вчера со повеќе од 58 отсто од гласовите, според првичните проценки. Многу избрани политичари повикаа да се гласа за него со цел да се блокира екстремната десница. Колку гласачите ги следеа упатствата за гласање, Ипсос-Сопра Стериа за Радио Франс, Франс Телевизион и Франс24, Парламентарниот камал и Паризиен прави анализа на гласањето, јави дописникот на МИА.

Со 58,8 отсто од гласовите, Емануел Макрон беше реизбран за претседател на Републиката. По првиот круг, поразените кандидати Валери Пекрес, Јаник Жадо и Жан-Лук Меланшон повикаа на блокирање на крајната десница гласајќи за Емануел Макрон. -Знам дека многумина гласаа за мене не поради моите идеи, туку за да ги блокираат оние на екстремната десница, истакна Емануел Макрон за време на неговиот говор на Полињата на Марс по неговиот реизбор.

За кого гласаа гласачите на Жан-Лук Меланшон, Јаник Жадо и Валери Пекресе во првиот круг во вториот? Еве ги проценките од Ипсос-Сопра Стериа.

Се зголемува уделот на гласачите на Жан-Лук Меланшон кои гласаа за Марин Ле Пен

Гласот на гласачите на Жан-Лук Меланшон беше клучно прашање во вториот круг, а бунтовниот кандидат беше трет во првиот круг со речиси 22 отсто од гласовите. Според анкетата спроведена од Ипсос-Сопра Стериа, 42 отсто од гласачите на Жан-Лук Меланшон гласале за Емануел Макрон во вториот круг. Во 2017 година оваа бројка беше 52 отсто. Уделот на гласовите за Марин Ле Пен се зголемува од 7 отсто во 2017 година на 17 отсто во 2022 година. Процентот на празни гласови или воздржани меѓу гласачите на Жан-Лук Меланшон е стабилен, на 41 отсто.

73 отсто од гласачите на Ерик Земур гласаа за Марин Ле Пен

Кандидатот на Реконкет! Ерик Земур, кој беше четврти во првиот круг (7,07 отсто од гласовите), повика на гласање за Марин Ле Пен. Според анкетата на Ипсос-Сопра Стериа, 73 отсто од неговите гласачи ја следеле оваа инструкција за гласање со ставање ливче за Марин Ле Пен во гласачката кутија. Празни или воздржани гласаа 17 отсто, а за Емануел Макрон 10 отсто.

За Емануел Макрон гласаа 53 отсто од гласачите на Валери Пекрес

Републиканскиот кандидат, кој заврши на петтата позиција по првиот круг (4,78 отсто од гласовите), повика да се гласа за Емануел Макрон и синоќа му испрати „републиканска честитка“. 53 отсто од нејзините гласачи гласаа за Макрон, 29 отсто гласаа празно или воздржани и 18 отсто гласаа за Марин Ле Пен.

Во 2017 година, 48 отсто од гласачите на Франсоа Фијон гласаа за Емануел Макрон и 20 отсто за Марин Ле Пен.

Кандидатот на Зелените Жадо (4,63 отсто од гласовите во првиот круг) повика да се гласа за Емануел Макрон истата вечер на првиот круг. Него го послушаа 65 отсто од неговите гласачи. Покрај тоа, 29 отсто гласаа бело или воздржани, а 6 отсто гласаа за Марин Ле Пен.

Back to top button
Close