Заев: Медарски не е вклучен во ништо што е поврзано со „Дијаверум“

Адвокатот Медарски не е вклучен во ништо што е поврзано со „Дијаверум“ на никаков можен начин, ниту ангажиран како адвокат, а ниту МВР работело на такви предмети, изјави денеска на прес-конференција претседателот на СДСМ Зоран Заев, одговарајќи на прашање во врска со последните објавени аудио-снимки.

Тој посочи дека му е логично државните инситутции и нивните директори поставени од Владата да соработуваат и во својата комуникација да приложуваат докази помагајќи си едни на други.

Прашан за снимките што се појавија пред неколку часа на интернет на кои е поранешниот директор на Фондот за здравство Ден Дончев, Заев вели дека непосредно пред да се симне на прес-конференцијата ги погледнат снимките.

– Прво во недостиг на програма, во недостиг на концепт, ВМРО-ДПМНЕ манипулирало во минатото, манипулира сега и ќе манипулира во иднината со лажни вести кои апсолутно граѓаните знаат и да ги насетат. Снимката ја видов и ќе го прашате Ден Дончев да ви каже каде е таа снимка. Втората работа ја слушнав и во аудио разговорот кој е објавен. Едно што знам, секако ќе дадам одговор откога ќе разговарам и со Ден Дончев околу деталите. Вклученост на Медарски кој се спомнува внатре, кој е мој адвокат, многу често ангажиран и од СДСМ, имало во предмет со Тотал ТВ, каде меѓу себе сопственици воделе пријави до полиција и слично и полицијата постапувала со Тотал ТВ, но секако ќе си каже и Ден Дончев, не би навлегувал во вакви лажни, манипулациски пуштања на снимки, вели Заев.

Одговарајќи на новинарско прашање за ветингот во судството, Заев вели дека во Законот за судовите  во Закон за јавно обвинителство првпат е вградена  одговорност за судија и обвинител.

– Прочистувањето како процес е неопходен во нашата земја и тој треба да заврши.  Ветивме законодавство,  го изработивме како извршна власт  и успеавме во Парламентот да го поминемеме  дури и таму каде што требаше дво-третинско мнозинство.  Сега останува практичната реализација на судиите.  Должни се да судат експресно  ефикасно, правично, еднакво и транспарентно. Тоа го очекуваат од нив сите граѓани, вклучитлено и јас, вели Заев.

Постапките, како што додава, мора да бидат јасни за секој, да знаат каде има одговорност и како се носи таа одговорност или ако нема вина зошто некој е ослободен  од процесите. – Верувам дека периодот којшто претстои  е токму прочистувањето во правосудството во нашата земја, додава Заев.

Одговарајќи на новинарско прашање за Орце Камчев, Заев вели дека тој па и секој друг бизнисмен и политичар кој се огрешил пред законот мора да одговара, но дека секој е невин додека не му се докаже вината.

-Презумцијата на невиност треба да ја почитуваме сите, но кога луѓето забегуваат со пари коишто веројатно се крадени  пари, пари коишто не се стекнати со пот и труд често се проблематични во светот и во нашата земја. Затоа постојат Агенции за борба против перење на пари или Управа за финаниско разузнавање.  Затоа што парите стекнати на незаконски начин купуваат човечки души, купуваат влијание, купуваат моќ , уништуват цели системи. Затоа треба  процесите за секој да разјаснат што е  што. И апсолутно никој, вклучително Заев, Мицкоски и  било кој политичар, бизнисмен дали е тоа Камчев сите мора да бидат еднакви пред законот, вели лидерот на СДСМ, Зоран Заев.

Можеби ќе ве интересира
Close
Back to top button
Close