Заев: Не се мешам во работата на комисијата, именувањето на фашистичкиот окупатор е политика

Наше право е и обврска да ги учиме следните генерации, да го препознаат фашизмот, да го осудат и да си ја учат својата историја, но иствремено да ја испраќаме и пораката дека не смееме да обвинуваме цели едни нации за фашизам, кажа премиерот Зоран Заев по неговата најава дека ќе се брише називот „бугарски“ од Фашистичкиот окупатор на спомениците, но и од учебниците.

– Кога ќе видите во западноевропските земји фашистичкиот окупатор нема етничка, национална боја каде и да гледате во светот. И затоа секако на спомениците ќе остане фашистички окупатор, целта е да се избегне бугарски или ако има одредени други провокации коишто испраќаат порака кон нацијата, а не кон фашизмот и фашистичкото однесување во целиот тој период. Не може да кажете дека градите искрено пријателство, добрососедство и соработка затоа што треба да бидете ориентирани кон иднината, рече Заев.

 

Back to top button
Close