Загина дваесетгодишен доброволец од Словенија кој ги гаснеше пожарите во Македонија

Еден од најмладите доброволци кои пристигнаа од Словенија за да ги гаснат големите пожари кои беснееја во Македонија во август, загинал во сообраќајна несреќа, еден ден пред неговиот 20-ти роденден.

Трагичната вест ја пренесе Дојче Веле на македонски јазик кои го потретираа Жан Кафол при гаснењето на пожарите.

-Од Словенија денеска ни пристигна тажна и трагична вест за смртта на Жан Кофол, пожарникарот кого го портретиравме за време на пожарите во источна Македонија во август годинава. Кофол беше меѓу најмладите доброволци кои пристигнаа од Словенија и со денови учествуваше во гаснењето на огнената стихија во околината на Берово и Пехчево. Кофол го загуби животот во сообраќајна несреќа во близина на родната Нова Горица во вторникот на 28 септември, еден ден пред неговиот 20 роденден. Слава му!, пишува на неговата фотографија.

Back to top button
Close