Загриженост во САД од именувањето на Мајкл Пак за шеф на американската Агенција за слободни медиуми

Шефот на американската агенција, што ги надгледува радиодифузерите финансирани од владата, вклучително и „Voice of America“ и „Radio Free Agency“, почна со големи „потрес-потези“ со што предизвикува стравувања од политизација на вестите, јавија американски медиуми.

Директорите на медиумите се откажуваат или се отпуштени од новиот шеф на американската Агенција за глобални медиуми (USADM), Мајкл Пак, според пратеници.

Тие потези предизвикаа загриженост дека Пак, кој е назначен од претседателот Доналд Трамп ќе се обиде да стави крај на уредничката независност на Радио Слободна Европа / Радио Слобода, Радио Слободна Азија, Mрежи за радиодифузија на Блискиот исток, Глас на Америка и Радио и ТВ Марти (Radio Free Europe/Radio Liberty, Radio Free Asia, Middle East Broadcasting Networks, Voice of America, Radio and TV Marti)

Директорката на Глас на Америка, Аманда Бенет и заменик директорот Сенди Сугавара, двајцата ветерани новинари, ги доставија оставките во понеделникот, додека Пак се подготвуваше да ги преземе своите должности.

Пак вчера ги разреши шефовите на другите места и ги распушти надзорните одбори на организациите.

Агенцијата, која е финансирана од Владата, но структурирана да работи со уредничка независност и им служи на земјите во кои нема слободни медиуми, не одговори на барањето на западни медиуми за коментар.

Но, законодавците и другите изразија тревога дека медиумите би можеле да станат алатки на Трамп, кој долго време ги демантираше мејнстрим медиумите.

– Мајкл Пак потврди дека е во политичка мисија да ја уништи независноста на УСАГМ и да ја поткопа неговата историска улога, рече сенаторот Боб Менендез, демократ од Њу Џерси.

– Отпуштањата на главните на тие мрежи и распуштање корпоративни одбори за инсталирање на политички сојузници на претседателот Трамп е огромно кршење на историјата и мисијата на оваа организација од кое никогаш не може да се опорави“.

Џенет Стиле, директор на Институтот за јавна дипломатија и глобална комуникација на универзитетот „Џорџ Вашингтон“, исто така изрази загриженост за иднината на медиумите.

– Отпуштањето на главните на тие медиуми ги потврдува најлошите стравови на оние од нас кои веруваа дека назначувањето на Мајкл Пак е дел од обидот да се претвори УСАГМ во меѓународната пропагандна рака на администрацијата на Трамп, рече Стил.

-Белата куќа во април ја обвини ВОА за ширење на кинеска „пропаганда“ за пандемијата на коронавирусот и им наложи на американските здравствени службеници да одбијат интервјуа за новинската организација, изјави Бенет.

Back to top button
Close