Захариева: Не можам и нема да побарам оставка од Иван Гешев

– Грубо и цинично е БСП да зборува за корупција, но од гледна точка на луѓето што сакаат функционални институции, треба да ги слушнеме. Многу млади се на улиците, без разлика колку ги има. Не е случајно што има вицепремиер со ваков фокус во овој кабинет. Никој од нас не е во заблуда дека нема проблеми, за БНТ изјави вицепремиерката за судски реформи и министерката за надворешни работи Екатерина Захариева.

-Никогаш не сум видела таква слаба дебата за гласање недоверба во сите години на оваа влада, додаде таа.

„Иста работа- политички пароли, закани за изнесување на конкретни случаи, што останаа само на хартија. Опозицијата сака да му се приклучи на протестот. Луѓето кои повикуваат на оставка сфаќаат дека БСП не сака да дојде на власт.

-Очигледно, опозицијата не може да се консолидира дури и за дебатата на гласањето, се е јасно, додаде шефицата на бугарската дипломатија.

„Сакам да им се заблагодарам на луѓето кои, и покрај повиците за граѓанска непослушност, не го сторија тоа. Има млади луѓе кои не сакаат да ја блокираат својата земја“, додаде Захариева.

-Имаме мнозинство, јасно е дека дебатата нема да помине, уверена е министерката за надворешни работи.

Како вицепремиер за судска реформа, таа верува дека извршната власт не може да бара оставка од генералниот обвинител. Гешев се уште е на почетокот на мандатот и не можам да го проценам неговиот мандат пред неговиот крај.

-Не треба да си дозволам да барам оставка, затоа што обвинителството е независно тело, додаде Захариева. сд/

Back to top button
Close