Захариева: Петков падна во стапицата на Скопје

Екатерина Захариева, поранешната шефица на дипломатијата на Бугарија која го разгоре спорот со Македонија, е разочарана од изјавата на премиерот Кирил Петков – дека историјата ќе стане второстепено прашање во преговорите со нашата држава.

„Ако треба во една реченица да ја сумирам прес-конференцијата на премиерите на Бугарија и на Република Северна Македонија, тоа би било дека историјата, промената на наставните програми, прекинот на јазикот на омразата, заштитата на правата на македонските Бугари репресирани поради нивната бугарска самосвест и отстранувањето на таблите со дефиниции за окупатори, бугарски фашисти, остануваат во втор план. Ова се најчувствителните и најтешките работи за преговарање и тие, всушност, се во срцето на Рамковната позиција и Декларацијата на Собранието.

Договореното испраќање нота до ОН од страна на РСМ, всушност не е договорено денес, а на колегите во Скопје им требаше година и половина за тоа. Ќе видам за возврат какви отстапки ќе има од наша страна. Можеби попуштањето е ставот дека најважните работи за Бугарија ќе останат во втор план, како што соопштија денеска и двајцата премиери. Премиерот на РСМ рече: „Историјата ќе биде второстепена“.

Иако пред неколку дена владата негираше дека ќе се одржи меѓувладина средба по изјавата за медиумите на шефот на дипломатијата Османи, денеска стана јасно дека таа ќе се одржи на 25 јануари. На оваа средба ќе се договорат петте работни групи кои исто така не се нови, туку се дел од Договорот од 2017 година. Авиокомпанијата Софија-Скопје ќе биде достапна за 60 дена. Ова го соопшти Кирил Петков. Не е јасно кој ќе биде превозникот и кој ќе ги сноси трошоците.

Заклучок од посетата на премиерот е дека нема договорено ништо ново, а сите чувствителни работи за Бугарија остануваат во втор план. Новата бугарска влада падна во стапицата на Скопје да известува за псевдо-напредок преку бројни состаноци, седници, ветувања, без всушност ништо да направи, а понекогаш дури и да го негира веќе договореното, реагира Захариева.

Back to top button
Close