Завршија изборите во Русија

epa09477056 The members of the local election commission open the ballot box for counting at a local school during the Parliamentary elections in Podolsk outside Moscow, Russia, 19 September 2021. Elections of deputies of the State Duma (Russia’s lower house of parliament), governors, deputies of the regional and city runs from 17 September to 19 September. The voting in the State Duma takes place in one round according to a mixed system – 225 deputies must be elected from party lists and 225 deputies – from single-mandate constituencies. EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Гласачките места во московската временска зона беа затворени во 20 часот, со што заврши тридневното гласање на парламентарните и регионалните избори во Русија.

Гласањето заврши во централните, јужните и северозападните федерални области, како и во делови од федералните окрузи Волга и Северен Кавказ, објави ТАСС.

Покрај изборите за Државната дума, Москва одржа и дополнителни избори за градско собрание и општински избори во областа Шчукино.

Во Москва се гласаше на 3.600 избирачки места, а гласачите исто така можеа да го исполнат своето избирачко право и преку интернет.

Според резултатите од излезната анкета на социолози од ИНСОМАР, четири партии ќе влезат во составот на Државната дума: Единствена Русија (со 45,2 отсто), Комунистичката партија на Руската Федерација (21 процент), Либерално-демократската партија (8,7 отсто), Праведна Русија (7, 9 проценти).

Испитаниците биле прашани: „За која партија гласавте на изборите за Државна дума?”. Анкетата беше спроведена преку таблети користејќи електронски прашалници, а податоците се обработени во реално време.

За истражувањето беа избрани 1.455 избирачки места во 825 населени места согласно административно-територијалната поделба на регионите и распределбата на бројот на регистрирани гласачи со цел да се обезбеди репрезентативност на податоците.

Анкетата беше спроведена при излез на гласачите од избирачките места од 8,00 часот наутро до 20,00 часот по локално време во текот на трите изборни дена. Вкупно 438.218 луѓе учествуваа во анкетата од 17 до 19 септември.

Back to top button
Close