Здружението „Една може“: Да се реши проблемот на самохраните родители кои мора да одат на работа, а нема кој да им ги чува децата

Здружението за унапредување на правата на самохраните мајки „Една може!“ преку соопштение бара од надлежните органи, националните институции, одлучувачките тела и локалните самоуправи, а во овој период и од Владата, Кризниот тим за постапување во вонредни состојби и Министерството за труд и социјална политика, да се реши проблемот на самохраните родители – во најголема мера – на жените самохрани мајки по различни основи, кои секојдневно се среќаваат со непремостливи проблеми, а посебно се погодени и под висок ризик, од почетокот на кризата предизвикана од Ковид-19.

– Имено, како ранлива група ретка е можноста нашите деца да ги чуваат нашите родителите, некои ги имаат, некои не, некои пак се дискриминирани и од самите родители и немаат нивна поддршка. Сепак, станува збор за две ранливи групи (мали деца и стари лица) каде што согласно препораките за заштита од коронавирусот, посебно е нагласено дека меѓусебно не треба да се мешаат. Алтернативни решенија за згрижување на нашите деца немаме, имајќи предвид дека градинките и центрите за деца кои вообичаено ги згрижуваат децата до 10 – годишна возраст во летниот период се затворени. И покрај тоа, ние мораме да одиме на работа, бидејќи како еднородителски семејства тоа е нашиот единствен извор на егзистенција, но згрижувањето на нашите деца е неизвесно. Со тоа, нашите семејства стануваат критични семејства со зголемен потенцијален финансиски и здравствен ризик, посочуваат од Здужението.

Тие бараат од належните да имаат разбирање и емпатија за оваа група граѓани/ки кои поради различни околности останале сами да ги подигнуваат своите деца.

Дел од нив бараат да продолжи да важи мерката, исто како и за родителите, чии деца одат во градинка и не се опфатени со најновата мерка – враќање на работа, како што беше одлуката на 65-та седница на Влада.

Според нив, секое еднородителско семејство треба да си направи најсоодветен избор: дали сака да користи мерка за ослободување од работа или сака да избере паричен државен трансфер со конкретна намена „обезбедување негувателка“ за сите кои имаат потреба од вакво нешто.

– Следното неопходно во кое силно веруваме дека е потребно, е даночно ослободување и намалување на комунални трошоци за секое еднородителско семејство. Со само еден потег би се решиле неколку проблеми од суштинско значење: децата ќе бидат згрижени, ние ќе можеме да имаме пристап до работните позиции и да обезбедуваме егзистенција и ќе се отворат работни позиции кои и те како се неопходни во овој период, потенцира претседателката на Здружението „Една може!“, Дороти Пачкова, родова експертка.

Back to top button
Close