Зеленски го награди Џафери со Орден „Јарослав Мудри“

Претседателот на Украина, Володомир Зеленски награди неколку лица со Орденот на кнезот „Јарослав Мудриот“, а меѓу наградените се најде и претседателот на македонското собрание, Талат Џафери.

Орденот се доделува поради „значајни лични заслуги во зајакнувањето на меѓудржавната соработка, поддршката на државниот суверентитет и територијалниот интегритет на Украина, значителен придонес во популаризацијата на украинската држа

Покрај Џафери, меѓу наградените се најде и претседателот на Бундестагот Бербел Бас, потоа претседателот на Собранието на Норвешка, како и претседателите на Парламентите на Ирска, Швајцарија, Франција, Летонија, Естонија, Литванија, Хрватска

Back to top button
Close