Зголемување на обидите за илегален влез во Словенија

 Словенечката полиција објави дека минатиот месец регистрирале зголемување на бројот обидите за илегален влез со земјата, јави дописникот на МИА од Љубљана.

Според овие податоци во мај граничната полиција и армијата откриле 3.283 мигранти, што претставува зголемување во однос на еден месец претходно.

Најголем дел од мигрантите се од Пакистан, Марко и Авганистан, а 1.198 од нив изразиле намера да аплицираат за меѓународна поддршка и заштита. На почетокот на годината, односно во јануари бројот на илегални поминување беше уште поголем, но со почетокот на пандемијата на коронавирусот и затворањето на границите значително се намали и притисокот на мигрантите.

Ставањето на вирусот под контрола и повторното отворање на границите, според полициските експерти е причината за повторното зголемување на бројот на мигрантите.

Back to top button
Close