Животот на кралицата Елизабета беше добро проживеан- Кралот Чарлс до нацијата

 

Британскиот крал Чарлс Трети првпат и се обрати на јавноста по смртта на неговата мајка и доаѓањето на тронот. На почетокот на својот емотивен говор, тој рече дека зборува со чувство на тага.

-Кралицата беше инспирација за нас и за целото семејство во текот на нејзиниот живот. Кралицата Елизабета живеела убав живот и и служела на нацијата. И ти ја ветувам таа услуга на народот. Благодарен сум на сите за изразите на сочувство, од сите народи. Во 1947 година, таа се обврза да му служи на својот народ. Тоа беше повеќе од ветување, тоа беше посветеност што го дефинираше нејзиниот живот – рече тој.

Кралот Чарлс истакна дека е горд на се што направила неговата мајка.

-Владетелите имаат одговорност. Воспитан сум да ги ценам традициите, вредностите и одговорностите на нашата единствена историја. Се колнам, се додека Бог ми дозволува, да ги заштитам вредностите на нашата земја. Каде и да живеете, во земјите од Обединетото Кралство или ширум светот, ќе ви служам со љубов и лојалност.

Мојот живот сега се менува. Веќе нема да можам да дадам толку многу време и енергија на невладиниот сектор. Ова е време на промени за моето семејство. Мојата драга Камила, со која се оженив пред 18 години, станува кралица Консорт. Мојот наследник Вилијам сега станува војвода од Кронвел, каков што сум повеќе од пет децении – посочи тој.

Тој им се обрати и на принцот Хари и неговата сопруга Меган.

„Сакам да им ја изразам љубовта на Хари и Меган. Во овие моменти сите ќе бидеме заедно, како Комонвелт, како заедница. Во име на целото семејство, можам да изразам најдлабока благодарност за вашето сочувство и поддршка, тоа значи повеќе за мене отколку што можам да опишам.

На мојата драга мама и покојниот татко, можам само да им кажам благодарам за сета љубов и посветеност кон семејството, посветеноста на земјите и народите на кои им служела сите овие години“, го заклучи својот крал Чарлс Трети.

Back to top button
Close