Златната мечка на Берлинале доделена на француски документарен филм

Берлинскиот филмски фестивал во саботата ја додели својата главна награда Златна мечка на документарен филм на францускиот режисер Никола Филибер, а наградата за најдобра актерска игра на осумгодишно девојче, што шефот на жирито Кристен Стјуарт го опиша како настан кој „потиснува граници“.

„На Адамант“, кој доаѓа повеќе од 20 години по познатиот едукативен документарец на Филиберт, Etre et Avoir, е за пловечки дневен центар на Сена во Париз за луѓе со психијатриски проблеми.

Заблагодарувајќи му се на жирито, 72-годишниот Филибер рече дека „документарецот сам по себе може да се смета за кино длабоко ме допира“.

Во ноќта полна со изненадувања, родово-неутралната актерска награда на фестивалот предизвика сензација со тоа што ѝ беше доделена на осумгодишната Шпанка Софија Отеро. Отеро ја доби наградата за улогата на трансродово дете во „20.000 видови пчели“, играното деби на шпанскиот режисер Естибализ Уресола Солагурен. Критичарите изобилуваа со пофалби за филмот, при што Screen Daily предвидува дека „уметничката публика ширум светот треба да одговори на патосот, широчината и хуманоста на филмот на кој му треба малку време за да се изгради, но кога го прави, никогаш не ја губи својата контрола“.

И имаше поголем успех за Франција кога Филип Гарел (74) ја освои Сребрената мечка за најдобар режисер за „Плуг“, драма за тројца браќа и сестри од семејство на куклари кои се справуваат со смртта на нивниот татко. Гарел ја посвети наградата на своите деца и француско-швајцарскиот режисер Жан-Лик Годар, „голем мајстор за многумина од нас“, кој почина во септември.

Втората награда му припадна на „Афире“ од германскиот режисер Кристијан Пецолд, за група пријатели чие одморање на балтичкиот брег оди ужасно погрешно. „Вараети“ го нарече „забавно добро набљудуван и смешен“, додека „Холивуд репортер“ рече дека станува збор за „измамливо едноставен и јасен, но емотивно слоевит филм“.

„На Адамант“нуди интимен поглед во животите на возрасните и нивните негуватели во парискиот дневен центар, што става акцент на тоа да им понуди креативен излез. „Холивуд репортер“ ја пофали неговата „топлина и ентузијазам“, нарекувајќи ги „портрет на неколку поединци кои, и покрај нивните забележливи попречености, се способни да произведат оригинални и трогателни уметнички дела“.

Back to top button
Close