ЗОРТ, А?

Е ајде, де. Внесете нè. Доста ја тупите.

Многу јасно си кажа министерот за надворешни работи на Австрија Александер Шаленберг на конференцијата „Глобсек“ во Братислава, кога на своите партнери од ЕУ им порача дека „треба да сме луди да им дозволиме на други земји да влезат таму“. Тој се повика на учебниците по историја. „Ако немаме долготрајни стабилност и просперитет во Југоисточна Европа, нема да имаме стабилност во Средна Европа. И ние знаеме од историјата од претходните 200 години што се случува кога нема стабилност во Средна Европа“, рече Шаленберг. За разговорите што се водат во ЕУ, дека прво треба самата ЕУ да се реформира за да може да прима нови членки, рече дека се – ѓубре. „Имаме сè! Ние сме подготвени точно за сценариото за прием на Западниот Балкан во ЕУ“.

Зорт, а? Е па, зорт.

Во Братислава и претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен претстави некаков нов приод за проширувањето, кажуваше за некои четири столбови. Убаво звучеше тоа што го кажува. Иако, искрено, не знам дали вреди сериозно да се сфаќа. Оти се покажа дека Европската комисија ветува, а земјите-членки не испорачуваат. Зборот на Фон дер Лајен не вреди и не важи во Софија, Ако не важи во Софија, не важи ни во останатите 26 членки. Толку барем научивме и ние, како функционира таа Европска унија. И тоа на многу болен начин. Сите за еден, дури и кога тој едниот е за никаде.

Сè ми се чини дека и овој „моментум“ и соочување со реалноста ќе биде како нашава лидерска средба за која има покана, ама џабе е. Ем одеднаш на ЕУ ѝ станавме интересни. Ем ни викаат дека сме им потребни. Ем пак не ни кажуваат кога ќе нè примат. Ниту пак дали воопшто некогаш ќе нè примат.

Целата колумна на Горан Михајловски на СДК МК

Back to top button
Close